Trump i el canvi climàtic ?>

Trump i el canvi climàtic

La recent decisió de Donald Trump de fer sortir els Estats Units del compromís del COP 21 de París sembla tenir més efectes positius que no pas negatius. Per un costat ha millorat la col·laboració de països europeus amb la Xina i l´Índia. Per un altre costat ha provocat que molts estats americans (fins a 30, amb Califòrnia i Nova York), ciutats i grans empreses es desdiguin de la decisió del seu president i apostin per la lluita contra el canvi climàtic. Està passant una cosa semblant com amb el Brèxit, que ha servit per reforçar el moviment polític d´Europa, conscient del perill que corre si el moviment s´estén. Aquesta setmana Emmanuel Macron, que ja comença a semblar Napoleó Macron, ha fet una crida als científics i investigadors en canvi climàtic i energies renovables dels Estats Units a anar a treballar a França i a Europa. En un missatge en format vídeo diu que França i Europa estan determinats a defensar els pressupostos per la investigació contra el canvi climàtic. Finalment, dirigint-se als investigadors nord-americans els diu: «Aquest és un missatge per a vosaltres, nois, si us plau, veniu a França, sou benvinguts, és la vostra nació, ens agrada la innovació, volem gent innovadora, volem gent que treballi en el canvi climàtic, energies renovables i en noves tecnologies. França és la vostra nació, si us plau, veniu a França, sou benvinguts». És un missatge tan clar com impressionant fet per un president que ha decidit ser el líder de França i també d´Europa.
És interessant veure com, quan les societats es veuen amenaçades actuen per supervivència, protegint-se, fent pinya per preservar el que encara tenen. Poc a poc aquesta consciència que cal lluitar de forma decidida contra el canvi climàtic es va estenent com una taca d´oli i es reforça davant atacs com els de Trump. Aquesta moviment necessita que es facin agrupacions, primer de caire local, més endavant de caire global. És treballant de forma agrupada que es pot fer difusió dels avenços que es fan i aconseguir que altres comunitats agafin consciència i actuïn en la mateixa direcció. Així està naixent el concepte d´empreses positives en el canvi climàtic, una etiqueta liderada per Nacions Unides que poc a poc anirà fent forat. Per aquí mateix va la nostra Locomotora energètica de la Garrotxa, o la concreció en l´objectiu sostenible que ha fet tota la comarca de la Garrotxa a través del lideratge de DinamiG, l´entitat de promoció econòmica de la comarca.
Certament el camí cal començar-lo per allà on és més planer. Explico que és molt fàcil reduir el consum d´energia entre un 15 i un 20%, només canviant les bombetes i fent treballar bé els termòstats. Però, per anar més enllà del 30%, cal fer modificacions substancials, invertir en nous actius i, per anar més enllà del 50%, cal ser disruptiu, canviant maneres de fer i de pensar que porten novament a noves inversions. El camí és seqüencial, fent primer el que és més evident per després veure-hi més i continuar treballant per acabar fent el que semblava impossible. Però sobretot el que cal és ser ambiciós, creure que el camí és possible i crear l´objectiu, posant-lo al davant, de forma nítida. Això és el que ha estat fàcil fer a la ­Garrotxa, amb gairebé totes les empreses i institucions alineades en l´objectiu comú de comarca sostenible. Tots han vist que aquest objectiu no encareix els productes i, a canvi, aporta més valor, sobretot si el producte va a l´exterior. L´experiència de la Garrotxa caldria estendre-la comarca a comarca, enlloc de voler començar per àmbits territorials més grans. El veïnatge, el coneixement d´empreses properes, el contacte amb una administració local, fa més fàcil muntar aquests objectius.
Per descomptat que cal donar-li altura al treball local, per exemple participant en la www.empresaclima.org , o fent públic els avenços en fòrums nacionals com el www.laboratorioecoinnovacion.com de la fundació La Caixa, o en internacionals, com el de www.theclimategroup.org, el grup que té l´ambició de crear zero emissions al món.
El canvi climàtic necessita d´una acció individual que s´ha de sumar. Per exemple, la generació elèctrica amb carbó ha estat majoritària a Espanya durant el mes de maig. El govern de Madrid no vol frenar el carbó, suposadament perquè és més barat que el cicles combinats, encara que les emissions siguin un 100% més elevades, passant de qualsevol objectiu de canvi climàtic. Què hi podem fer els usuaris? Comprar l´electricitat amb certificació renovable, sense emissions d´efecte hivernacle i amb zero residu radioactiu. Els que compren l´electricitat a Som energia, a Factor energia, a Holaluz o a Bassols energia, per exemple, ja ho tenen fet. Només l´acció dels consumidors, exigint productes i serveis climàticament positius, pot fer girar interessos ocults contraris a la millora del canvi climàtic.
L´acció de Trump serà contrària als seus interessos només si nosaltres actuem en direcció inversa, primer com a consumidors, després fent les inversions que calgui per finalment revisar com fem les coses per adaptar-les cap al menor impacte en el canvi climàtic.
A Trump caldrà recordar-li, yes, we can, in spite of you.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *