Mostrant
Mes: setembre de 2019

Fer justÍcia amb els boscos tropicals ?>

Fer justÍcia amb els boscos tropicals

La setmana passada explicava que els arbres són fixadors de CO2 que emmagatzemen en forma de fusta. És fàcil arribar a la conclusió que fan falta arbres que creixin, tallar-los i emmagatzemar la fusta, no deixant que es podreixi i torni alliberar el CO2. Si la cremem, també tornem a alliberar el CO2, que és la mateixa quantitat que ha pres per créixer. Se suposa que aquest CO2 de cremar no augmenta el valor acumulat a l’atmosfera perquè es fa…

Llegeix l’article Llegeix l’article

Arbres i formigó ?>

Arbres i formigó

Divendres hi va haver arreu del món una manifestació massiva per reclamar mesures contra el canvi climàtic. Aquesta era una més de les vagues pel canvi climàtic de cada divendres que els joves han incorporat a la seva vida aquest any. Aquest divendres l’acció era especialment punyent perquè dilluns comença a Nova York la Cimera per l’Acció Climàtica de les Nacions Unides. Fer la transició energètica no és una tasca senzilla. No es tracta de canviar una tecnologia per una…

Llegeix l’article Llegeix l’article

Mantenir el relat ?>

Mantenir el relat

Es evident que la situació entre Catalunya i Espanya ha entrat en un camí sense sortida que cansa, decep i angoixa. Amb molts líders polítics a la presó i a l’exili es fa difícil fer reunions i trobar consensos per refer camins polítics. Davant això, el relat de l’Espanya uniforme es va intensificant: tant la narració de Borrell, a l’exterior, com mitjançant les declaracions i comentaris de la política interior. Aquest relat diu que Catalu­nya no té dret a demanar…

Llegeix l’article Llegeix l’article

Francesc Vila, una vida dedicada al paper ?>

Francesc Vila, una vida dedicada al paper

Dijous va morir el meu pare, en Francesc Vila. En Francisco o Paquito com li deien a Sarrià (alguns fins i tot li deien Titus) va néixer al cafè Xargay el 1925 i va viure al costat de la rectoria de Sarrià durant molts anys. Els dos llocs són a prop del Pont de l’Aigua. La seva vida va transcórrer sobretot en la postguerra, període d’escassetat que el va forjar en l’habilitat de trobar solució a les dificultats del moment….

Llegeix l’article Llegeix l’article

Un món perdut ?>

Un món perdut

Arran de la crisi de 2009 vaig escriure aquí, i al llibre La crisi des de la trinxera, que la crisi de les subprime i les immobiliàries era deguda a l’arribada estrepitosa de l’economia xinesa al món. La meva hipòtesi era que l’economia xinesa havia arribat al món global sense cap fre ni control, resultant una transferència de riquesa d’occident cap a orient. Avui, deu anys més tard d’aquella anàlisi, em reafirmo en la idea. El món occidental ha perdut…

Llegeix l’article Llegeix l’article