Menyspreu estructural

 Per tal d’entendre la fragilitat amb la qual es mouen les pimes catalanes, avui explicaré un fet que està passant ara mateix. A Portugal aquest any s’estan posant en marxa 4 màquines de paper tissú que suposen una producció total de 120.000 tones a l’any i per al 2017 està previst un altre augment del 15%. Significa un 30% de sobreproducció a la península ibèrica, la qual cosa vol dir que, seguint l’evolució de Darwin, provocarà el tancament d’un altre 30% per equilibrar el mercat: les empreses amb pitjors costos, els més febles. Per què estem vivint aquesta explosió de fàbriques a Portugal? Les fàbriques es posen en comarques poc desenvolupades, gaudint d’ajudes del 50% de la UE. Això fa possible que un soci posi 1,5 milions de capital, obtingui l’entrada d’un altre soci d’una companyia pública de capital risc amb 2,5 milions més, aconsegueixi 15 milions d’ajuda de la UE, i el mateix capital risc li faci un crèdit d’11 milions d’euros. Amb només 15 milions d’euros haurà fet una fàbrica de 30 milions. Així doncs, només haurà de patir per retornar 15 milions d’euros, quan qualsevol altra inversió ha d’imputar als costos l’amortització per 30. Es fa molt difícil competir així, és competència deslleial diuen alguns. És el que hi ha, aquestes fàbriques també s’haurien pogut fer a Extremadura, a Castella la Manxa o a Andalusia, són ajudes de la UE per impulsar l’economia moderna, la inversió local. Però no, a Espanya no abunden aquests projectes.

Pot sobreviure un sector davant fets com aquests? Evidentment sí, els costos d’una àrea desenvolupada poden ser competitius pel fet que també té sinèrgies positives. Per exemple, la diferència que les fàbriques portugueses tenen en el cost d’amortització nosaltres les podem tenir en estalvi energètic o en enginyeria, i el desavantatge que patim en costos salarials s’hauria de compensar amb una major innovació de producte. Però tot s’aguanta pels pèls i cal que les sinèrgies de les àrees més desenvolupades aflorin de veritat si no es vol veure com el seu teixit empresarial comença a tancar. Què vull dir amb això? Vull dir que a Catalunya és vital per a les seves empreses que s’inverteixi urgentment en el corredor del Mediterrani -la futura estació de mercaderies de Vilamalla és bàsica per a nosaltres-, a millorar els accessos al port de Barcelona, a abaixar els costos de l’electricitat i del gas, a posar a disposició la fibra òptica per a la digitalització, a augmentar el nivell formatiu dels joves i a alleugerir la càrrega burocràtica de l’administració. Sense fer aquest camí les pimes catalanes ho tindran difícil per competir amb certes regions: aquí tenim una càrrega fiscal important i hem de treballar sense ajudes, per tant cal que les sinergies aflorin amb més potència. Continue reading

Catalunya: la locomotora d´Espanya?

 Molt sovint es diu que Catalunya és la locomotora econòmica d’Espanya, també de modernitat. Es diu, però només queda aquí; ningú parla de l’esforç que costa ser l’espai avançat del país ni de si aquest és correspost adequadament.
Catalunya té el 16% de la població d’Espanya, aporta el 19% del PIB, contribueix en un 20,3% en els impostos d’Espanya, té el 25% de l’exportació espanyola, el 26% del turisme, el 31% de les patents i el 49% de la recerca bàsica d’Espanya. És evident que Catalunya és el motor d’Espanya, amb un esforç considerable. Si mesurem el valor d’aquest treball en relació al número d’habitants, veurem que l’exportació i el turisme signifiquen un esforç per a Catalunya del 60% més del que tocaria per població, mentre que el que aporta en modernitat és del 94% en patents i del 200% en recerca bàsica. Ningú té dret a menysprear l’aportació que ha fet i fa Catalunya al conjunt d’Espanya. Diumenge passat comentava l’aportació del saldo acumulat de les pensions catalanes al saldo d’Espanya, 1.500 milions de mitjana cada any. Doncs bé, significa un esforç pel pensionista català del 280% sobre el que li tocaria. I si ara mirem el preu de l’electricitat, Catalunya té un cost de generació del 28,4% inferior, la qual cosa vol dir que ajudem a la resta d’Espanya amb 840 milions cada any. 
Queda clara l’aportació que Catalunya fa per la marxa de l’economia i dels serveis d’Espanya, és com la locomotora d’un tren. Però perquè la locomotora pugui funcionar li fa falta un motor ben mantingut, unes rodes rodones, uns eixos lubricats i, sobretot, combustible suficient per poder arriar. Si alguna d’aquestes coses falla la locomotora perd velocitat i a la fi s’atura, amb el risc que acabi fent-se malbé.
I què és el que aporta Espanya a la locomotora Catalunya? Un dèficit fiscal permanent del 8% del PIB català, uns 16.000 milions cada any, de forma que en els darrers 13 anys hem perdut l’equivalent del PIB de tot un any, una inversió mitjana del 14,3% de tota la que es fa a Espanya, de la que només s’executa un 75,6%. En conjunt Espanya inverteix a Catalunya un 10,8% de tot el que inverteix a Espanya, per tant penalitza Catalunya amb esforç equivalent negatiu de -32,5%. Els peatges de les autopistes a Catalunya són el 49% del total de les d’Espanya, on allà han fet autovies gratis amb els pressupostos de l’estat. Signifiquen 371 milions d’euros anuals. La mateixa cosa passa amb la cultura, on la despesa mitjana per cada espanyol és de 15,9€/any i per a cada català és 3 vegades menys, de 5€/any. En total Espanya no contribueix a Catalunya en un 190% del que li tocaria per esforç per habitant.
La locomotora catalana té dificultat per avançar en aquestes condicions. El món cada vegada és més obert i competitiu, la via del tren fa pujada i es necessita el millor estat del tren per avançar cap al futur. Sembla estrany que les elits econòmiques espanyoles no vegin que el que cal és que la locomotora s’ha de cuidar al màxim perquè ajudi a que el tren agafi més i més velocitat. Un tren modern ja no té una locomotora i uns vagons inerts que estira. Ara tots els vagons tenen la seva pròpia tracció, el seu motor, i cada ú aporta la seva part d’esforç. En aquest tren modern Catalunya contribueix en un treball mitjà del 70% del que li toca fer i menys 190% de combustible, amb el risc que el motor s’escalfi més del que li toca i s’avariï. A sobre el responsable del comboi es dedica a no posar oli als eixos i a subministrar menys tensió a la línia que arriba al motor, fet que encara el fa patir més: té sobrecàrrega de pes i mala alimentació.
En el debat sobre el repartiment de les despeses de l’estat espanyol es parla sovint del cost de la capitalitat de Madrid, però ningú ha dit mai que Catalunya té un cost de capitalitat de la modernitat. No és igual la necessitat d’infraestructures d’Extremadura que les de Catalunya. Per exemple allà no necessiten un sincrotró, ni tampoc autovies de 4 carrils per banda, ni, perquè no dir-ho, trens d’alta velocitat, ni aeroports amb connexions internacionals. No ho necessiten perquè la seva economia és diferent i, encara que tinguin les mateixes infraestructures, l’economia d’allà no s’igualarà amb la d’aquí, perquè ells no tenen la mateixa cultura empresarial.

Continue reading

Jubilats independentistes

Saldo-acumulat-de-pensions

A la meva edat ja tinc companys i amics que s’han jubilat, sobretot si treballaven a l’ensenyament o a la banca. Jo encara m’ho miro de lluny, car sé que en tinc per uns quants anys abans no quedi més alliberat de la meva feina i ho pugui fer. El cas és que avui em vull dirigir a tots ells perquè em consta que estan preocupats pel futur de les seves pensions, per saber si cobraran prou quan siguin més grans, alguns d’aquí a vint anys.


El tema esdevé de gran actualitat en ple debat sobre la independència de Catalunya. Des de Madrid sovint s’ha dit que una Catalunya independent no podria pagar les pensions dels jubilats, en un intent de fer por i apartar aquest col·lectiu del vot independentista. Aquest vot pot ser la clau del procés, sigui cap a la independència o sigui cap a una negociació que canviï l’estatus actual de Catalunya lligada a Espanya. De fet, el vot dels jubilats va ser el que va impedir a Escòcia ser independent d’Anglaterra i m’atreviria a dir que va ser aquest vot el que va impedir a Quebec guanyar els dos referèndums per ser independent. El recurs a la por d’un votant que és conservador per naturalesa és molt fàcil. La pregunta, però, és si en el cas de Catalunya el fenomen és el mateix o no, em refereixo sobre si els jubilats han de tenir por o no.


Francament, els jubilats catalans han de tenir por de continuar dins el règim de la Seguretat Social espanyola i de no tenir una caixa separada. Només cal donar una ullada a la corba que acompanya l’article per tenir-ho clar. Aquí hi he posat els saldos acumulats de la Seguretat Social des de l’any 1995 fins al 2010 per a Catalunya i per a la resta d’Espanya. El saldo és la diferència entre els ingressos i les prestacions pagades. Es pot veure com a partir de l’any 1997 el saldo català va ser positiu cada any fins que va arribar la crisi de l’any 2009 quan aquest saldo va caure a -1.252 milions i el 2010, que va caure a -2.142 milions. Però com que els anys anteriors van ser positius, el saldo positiu acumulat durant aquests anys fou de 28.167 milions, valor que permetria tenir un fons per pagar els anys negatius fins que la situació es redrecés. Mirem ara la corba de sota, la de la resta d’Espanya. Durant els 15 anys que analitzem, la resta d’Espanya ha tingut el saldo de Seguretat Social negatiu en tots els anys excepte els que van del 2003 fins al 2007 i aquest saldo s’enfonsa dramàticament a partir de l’any 2009 fins a -21.932 milions i el 2010 a -26.317 milions. El resultat és que el saldo acumulat de la Seguretat Social de la resta d’Espanya a l’any 2010 és de -86.334 milions, que es veu compensat pel saldo positiu de 24.773 milions de les aportacions catalanes. Continue reading

L´economia verda

La setmana passada explicava un dels pilars de la nova econo?mia postcapitalista, la digital. Com si Telefónica ?m’ha?gués llegit, aquesta setmana la teleco explicava que estava disposada a fer arribar la fibra òptica al 97% de la població el 2020. José María Álvarez-Pallete, conseller delegat de Telefónica, va dir en una jornada sobre telecomunicacions celebrada a la UIMP de Santander que “No hi ha una economia real i una de digital: tothom és ja digital…”, malgrat la mala infraestructura que tenim a Espanya, es va oblidar dir. El 2020 ja és tard per a l’economia i no està clar que Telefónica ho faci, perquè l’anunci que ha fet és amb el condicionant “si la regulació de la competència no ens és hostil”, és a dir, si li donen el mono?poli de la fibra òptica. Reitero: cal nacionalitzar la fibra òptica el més ràpid possible per no deixar l’economia en mans d’aquests especuladors que ens xuclen la sang.
Parlant de xuclar, avui tractarem el segon pilar de l’economia, l’energètic. L’energia al món suposa més o menys el 10% de l’economia i, junt amb la liquiditat, és un dels motors que fan anar el món econòmic. Escric un exemple que ja vaig posar aquí a l’any 2008: Quina és l’energia que es necessita per pujar un pes de 20 kg a una altura de 500 m? Sabem que un home entrenat ho pot fer en una hora. Si hi posem un artefacte que vagi amb un motor elèctric, l’energia consumida serà aproximadament de 39 Wh. Si resulta que no tenim electricitat i ho pugem amb un motor de gasolina, l’energia consumida serà de 156 Wh. Posem-hi ara cost econòmic. Aquell home que pujava el pes, comptat a preu de salari mínim, tindrà un cost de 4,8 € per fer aquest treball, l’energia elèctrica consumida serà de 0,004 € i la gasolina de 0,02 €. Fent servir electricitat hem obtingut una productivitat de 1.140 vegades i emprant gasolina tindrem un augment de 237 vegades. És evident que el domini de l’energia ha accelerat l’augment de la productivitat, fet que alhora ha propiciat l’enorme millora en el benestar social. És talment així que l’ús d’energia i benestar social són proporcionals.
El problema és que, a mesura que la societat ha anat accelerant la recerca del benestar, hem fet un ús excessiu de l’energia, sense aturar-nos a veure si es podia fer de forma més eficient. Això no era un problema si només afectava uns quants milions d’humans, però acaba essent insoluble quan es tracta de la meitat de la humanitat: ni hi ha prou fonts combustibles fòssils per a tothom eternament ni el clima pot suportar un ús tan intensiu en combustió fòssil. Així que, encara que el preu del petroli i del gas acabin essent assequibles en els propers anys, l’economia es veu obligada a trobar noves vies per obtenir energia lluny de les fonts que hem fet servir. El camí de l’eficiència energètica és ineludible i ens afectarà econòmicament tard o d’hora. Ja sabeu que jo proposo una taxa sobre el CO2 universal, intensa, fiscalment neutra i amb aranzels. No sé si veurem avenços en la reunió del COP 21 a París aquest proper desembre, però no dubto que aquest és el camí que el món ha de fer i com a tal hem de començar a treballar.

Continue reading

Digitalització, el problema de Telefónica

Si la societat moderna actual està realitzant una revolució cap a una economia postcapitalista, cap a una cultura amb valors diferents i cap a una política nova, tothom té clar que almenys hi ha uns pilars en què tot plegat s’ha de basar. Un és la digitalització, l’altre l’economia verda, i un altre podria ser la transparència pública i una governança més propera al ciutadà.

L’economia digital és, junt amb la globalització, una de les forces del canvi, un vector en l’economia i en la societat que empeny de manera important a fer les coses diferents, per tant, és un coneixement que cal establir com a prioritari per la nostra societat. L’economia digital ens està canviant la relació entre les persones, domina completament les compres de béns i serveis, modifica el consum de mitjans escrits, orals i visuals, transforma la producció industrial i elimina una quantitat enorme de llocs de treball alhora que permet crear-ne molts de nous. Però per poder-ne crear de nous, per poder beneficiar-se de noves activitats econòmiques derivades del seu ús, cal impulsar el coneixement digital, fer-lo extensiu a tota la societat, crear teixit econòmic en la tecnologia i facilitar la xarxa perquè arribi a tothom de manera assequible.

Al nostre país no fem gairebé res de tot això. El coneixement el tenim espatllat perquè no sabem resoldre l’ensenyament bàsic, amb la meitat d’alumnes que surten de l’ensenyament obligatori sense superar el currículum que haurien d’haver assolit i amb mestres i professors que es troben lluny de dominar les noves tecnologies. Sense potenciar la formació bàsica és impossible crear coneixement i, si tenim clar que els llocs de treball futurs passen per aquí, és urgent canviar la manera com ens enfrontem al fracàs escolar. Això vol dir dedicar molts més recursos que els que dediquem a ensenyament i fer-ho de forma diferent. També vol dir obrir un espai gran a la formació professional cap a les noves tecnologies de programació, xarxes, automatització, robotització… fent arribar als nois i als pares que el futur passa per aquí, que un jove que pensi ser un peó sense formació serà un adult pobre i un vell miserable.

Però el gran coll d’ampolla de la digitalització del país es diu Telefónica. Aquesta empresa és la culpable del fre que ha tingut el desplegament de la fibra òptica aquí quan va introduir la connexió ADSL utilitzant la mateixa connexió de coure. Així, la companyia va poder cobrar dues vegades la connexió a la xarxa, una per veu i la segona per dades, quan el servei de connexió era el mateix. Els ingressos que va obtenir li van servir per fer la gran expansió internacional en lloc d’invertir en el territori desplegant la fibra òptica. Això era quan va néixer internet abans del 1995 i encara estem igual.

Continue reading

Segona part de la crisi: ara la Xina

Quan semblava que l’economia americana sortiria definitivament de la crisi gràcies a un pla d’injecció de diner massiu durant 6 anys, quan s’intuïa que Europa podia tornar a créixer gràcies a l’acció del BCE aportant 60.000 milions d’euros cada mes, devaluant l’euro, quan semblava que la baixada del petroli permetria aquestes injeccions sense afectar la inflació… va i la Xina punxa, aturant qualsevol expectativa de millora. Aquesta setmana s’ha fet palès el que feia mesos que ja es veia a la llunyania: la Xina pateix la seva primera crisi de creixement. La setmana anterior les autoritats xineses van devaluar el iuan dues vegades, dimecres vam saber que havien injectat urgentment 100.000 milions al sistema i divendres vam conèixer que el seu índex PMI de manufactura, que mesura l’activitat productiva, va caure a 47,1, quan l’equilibri es troba amb un índex de 50. És a dir, la Xina es troba en recessió, la seva economia no tira, no exporta prou i té greus desequilibris interns. Divendres tot això es va traduir en una forta caiguda de les borses i en una apreciació de l’euro front el dòlar, passant d’1,1 a 1,14 $/€. Què ha passat? Per què la Xina, amb un creixement del 7%, entra en recessió? Ens afectarà a nosaltres?
El que passa era previsible que passaria un dia. Les crisis que patim en els darrers anys són el resultat d’una globalització que s’ha fet malament, sense cap regulador i sense regles, en el més clar exemple de la selva econòmica en què el més fort es menja el més feble. La primera crisi del 2008 es va deure a la pèrdua de riquesa dels països occidentals per transferència de la producció cap a la Xina i a països del seu entorn. Amb els anys Europa i Estats Units van perdre capacitat adquisitiva i van reaccionar a la pèrdua industrial augmentant la productivitat de les seves empreses, automatitzant-les i robotitzant-les. Mentrestant la forta expansió de la Xina va fer apujar els seus salaris i, poc a poc, les distàncies de costos entre un costat i l’altre es van reduir fins al punt que la Xina va deixar de ser competitiva i va començar a alentir les seves exportacions. El primer senyal va ser la baixada del preu del petroli, una mostra que el primer consumidor mundial consumia menys del previst. D’això ja fa un any.

Continue reading

Una nova economia

La setmana passada parlava dels canvis que pateix la societat actual arran de la irrupció de la immensa informació que proveeixen les noves tecnologies. Els canvis no són només culturals ni socials, són també econòmics, de tal manera que estem fent una nova revolució que és alhora industrial, d’informació i de mercats. Es parla de postcapitalisme, d’una era més enllà de la que hem estat vivint durant els segles XIX i XX.
En els darrers 25 anys s’han produït tres canvis importants a causa de les tecnologies de la informació que fan trontollar el sistema econòmic:
El primer és que s’ha disminuït de manera clara la necessitat de treball, l’automatització de multitud de tasques permet reduir la quantitat de treball necessari per mantenir la mateixa activitat econòmica. Si els guanys d’aquest fet fossin repartits per a tothom, permetrien treballar menys pel mateix benestar. Però no és així.
El segon és la incapacitat del mercat per formar preus correctament a causa de l’ús d’informació asimètrica. Els mercats s’han construït sobre l’escassetat mentre la informació és abundant. El resultat ha estat la creació de monopolis -les companyies tecnològiques gegants- en una escala mai vista en els darrers 200 anys. Amb la construcció de negocis que parteixen de la informació trobada a les xarxes socials, aquestes empreses construeixen un edifici corporatiu en desacord amb la circulació lliure d’idees, la necessitat més bàsica de la humanitat. 
El tercer és l’aparició espontània de la producció col·laborativa: apareixen béns i serveis que ja no responen a dictats del mercat i a una jerarquia directiva. L’enciclopèdia Viquipèdia s’ha construït per voluntaris de forma gratuïta i continuada, fet que deixa d’aportar a la indústria de la publicitat uns ingressos estimats en uns 3.000 milions de dòlars a l’any.
De forma desapercebuda apareixen en l’economia elements que provenen de la transformació, com monedes noves com el Bitcoin, bancs de temps per intercanviar, cooperatives i espais autogestionats. Apareixen noves formes de propietat, noves formes de préstecs, nous contractes legals, tota una subcultura de negoci que en els darrers 10 anys s’ha desenvolupat sota el nom d’”economia de compartir”.
La crisi que va començar el 2008 i va provocar una disminució del 13% de la producció mundial i del 20% del comerç va ser el detonant del canvi en l’economia, i ha deixat un rastre econòmic d’estancament a llarg termini. La solució ha estat l’austeritat i l’excés monetari, sense donar fruit. S’han destruït el sistema de pensions, s’ha elevat l’edat de jubilació fins als 67 o 70 anys, s’està privatitzant l’ensenyament i la sanitat, els serveis s’estan desmantellant i els projectes de noves infraestructures s’han suspès. Molta gent encara no arriba a entendre el vertader significat de la paraula austeritat. Austeritat no vol dir retallar despeses públiques durant un període de temps, vol dir reconduir durant dècades els salaris, prestacions socials i nivells de vida dels països occidentals fins a convergir amb els de la classe mitjana de la Xina i de l’Índia.

Continue reading

Canvis socials i polítics: un eixam

Sovint diem que ens trobem immersos en una revolució, però ho diem perquè el futur és incert, sobretot des del punt de vista econòmic. Cert, estem fent un canvi de model, però ningú diu quin ni cap on anem. Els mateixos partits que s’anomenen alternatius declaren que no cal més austeritat, que s’ha d’anar a una energia descentralitzada, que el fracking no s’ha de permetre, que la salut no s’ha de privatitzar, que els contractes laborals han de ser tots indefinits, que no se n’han de fer de parcials ni temporals… molt bé, pe?rò quin model proposen? La fi de l’econo?mia de mercat? El retorn a l’economia planificada i soviètica? No ho saben; només se cita el que no agrada, sense saber o no voler veure que hi ha coses que són irreversibles perquè el model de societat ens hi porta de cap.

Per exemple, no heu vist que els joves no es preocupen pel seu futur? Que els preocupa el present immediat, sense voler pensar en la seva pensió, ni en un treball futur estable en el temps… ni tan sols a tenir una parella fixa? Pensem també en els canvis culturals, en la menor penetració de la religió en cada individu, o a quina velocitat ha arrelat el matrimoni homosexual. Els canvis són profunds i indiquen que ens trobem enmig d’una revolució en tota regla, i que és impossible avui dia albirar el final del camí. Aquest no sempre es fa en una direcció clara i diàfana, som solidaris pel que volem, però tremendament individualistes per a la majoria de coses. Un dia el conseller Santi Vila va dir que tothom estava d’acord a salvar la llúdriga, però ningú a favor d’un impost sobre el medi ambient, ni per a una taxa per recollir bolets. El trànsit cap aquest nou món és ple de contradiccions, com no pot ser d’una altra manera.

La globalització i les noves tecnologies han fet estralls en la societat actual. Les coses deixen de ser locals, sigui l’economia, el clima, o el pensament, i les tecnologies de la informació s’encarreguen de transportar-les arreu a la velocitat de la llum. Per tant, certs comportaments de la societat moderna com eren els monopolis, el control de la informació, el dirigisme ideològic, han quedat destrossats per les noves formes de la societat. Les maneres de direcció deixen de ser jeràrquiques -de dalt a baix- i passen a ser transversals -en forma de xarxa, com si ens trobéssim en un eixam-. S’acaben les elits encorbatades que van amb limusina, els polítics amb cotxe oficial, els directors amb secretària personal, els policies antidisturbis, els magnats dels diaris i de les teles, la policia secreta que ens vigila dia i nit… tot això s’acaba perquè la forma de viure de la gent ha canviat i troba algunes de les coses que es feien fins ara fora de lloc, fins i tot ridícules. Continue reading

El PP energitza el procés

En mitjans econòmics i empresarials es comença a creure que les eleccions del 27-S seran un atzucac per a Catalunya i Espanya, i s’albira que faran perillar l’evolució de l’economia. Per això comencen a sortir veus demanant que els empresaris siguin més actius i trenquin el seu silenci. Aquells qui diuen això confien que tots els empresaris faran el crit al cel i demanaran que es freni el procés cap a la independència. Agafo el guant i començo a manifestar la meva opinió, tot i que estic segur que vindran més articles a mesura que anem avançant en la dinàmica de les eleccions.

El govern del PP no es pot pas posar la medalla de l’ortodòxia financera quan ha legislat sovint de forma arbitrària, afavorint els seus amics i també de forma electoral rebaixant l’impost de la renda en any electoral, mesura que comportarà possiblement l’any vinent un augment de l’IVA fins a 23% per tapar el forat creat en les administracions públiques. És a dir, aquest govern de Madrid ha pres mesures per contenir la despesa però alhora no ha sabut aguantar les seves pulsions d’amiguismes i electoralistes. Com tampoc ha sabut contenir la seva fòbia a la descentralització autonòmica. Excés de pulsions.

Aquesta fòbia explica les barbaritats que ha fet mentre collava la Generalitat de Catalunya. Si teniu temps llegiu l’informe “Crònica d’una ofensiva premeditada: les conseqüències sobre les persones a Catalunya” publicat per la Generalitat a finals de juny. És bo recordar els greuges i posar-los en ordre per poder tenir una opinió sobre el que ens convé en el futur. Un dia vaig respondre a una pregunta sobre quin seria el preu de l’electricitat en el futur, i quan parlem del procés val la mateixa resposta: El resultat dependrà de quins governs hi hagi. És a dir, després de les eleccions el panorama serà diferent segons quina majoria guanyi aquí i allà, per tant la incertesa a hores d’ara és total.
L’ofec del govern de Madrid a l’economia catalana és enorme. Ho és quan s’ha carregat les energies renovables i la cogeneració, mentre augmentava el preu de l’electricitat a les pimes durant el període més greu de la crisi. El resultat és que a Catalunya la davallada salarial ha estat del 8% en termes reals, fruit d’un teixit ple de pimes, mentre que a Espanya només ha estat del 4,5%, gràcies a un teixit de grans empreses i d’administracions públiques, més insensibles a costos empresarials. Tot i el llast arrossegat l’economia catalana ha continuat essent la locomotora de l’economia espanyola, on el 16% de la població aporta el 20% del consum, el 20% del PIB, el 25% de l’exportació, el 26% del turisme, el 31% de les patents i el 1,6% del PIB en forma d’apropiació indeguda a través dels pressupostos de l’estat. A l’hora de veure què ens convé més cal partir d’aquesta foto de situació, la que mostra que Catalunya és l’economia més moderna, amb caràcter fortament exportador, i a la que les mesures del govern de Madrid sovint ignora, quan no la xucla descaradament. Continue reading